Tipuri de diabet


Vezi cele patru tipuri de diabet si scurta lor descriere!

Diabet de tip 1

Diabet de tip 1 este o afectiune ce are o pondere de doar 5% din numarul total de cazuri specieficie tuturor celor 4 tipuri de diabet.
De diabet de tip 1 sunt cel mai adesea afectati copii si tinerii.
Diabetul de tip 1 (insulino dependent) apare in conditiile in care pancreasul nu mai reuseste sa produca insulina (pacientii bolnavi de diabet 1 sunt, astfel, total dependenti de injectarea insulinei.
Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna in cele mai multe dintre cazuri.
Cauzele aparitiei diabetului de tip 1, insulino dependent, nu sunt cunoscute; se banuieste, insa, ca factorii care cauzeaza aparitia acestui tip de diabet sunt autoimuni, genetici, de mediu sau virali.
Bolnavii de diabet de tip 1 trebuie sa-si injecteze insulina in fiecare zi pentru a putea supravietui

Diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 (cunoscut si ca diabet non-insulino-dependent), este cea mai frecventa forma de diabet; Peste 90% din toate persoanele diagnosticate cu o forma de diabet sunt non-insulino dependenti.
Diabetul de tip 2 se dezvolta in timp, putin cate putin (gradual).
Spre deosebire de diabetul de tip 1, la bolnavii de diabet de tip 2, pancreasul produce (uneori) suficienta insulina pe care organismul nu o poate utiliza, insa, in mod adecvat.
Dupa o vreme de cativa ani in care organismul foloseste necorespunzator insulina pancreasul reduce productia de insulina, cu aceleasi efrecte ca la diabetul de tip 1.

Diabet gestational

Diabetul gestational, dupa cum ii spune si numele, apare exclusiv in timpul sarcinii.
De cele mai multe ori, adica 20-50% dintre femeile care au avut diabet gestational in timpul sarcinii, dezvolta si diabet de tip 2 in urmatorii 10 ani.

Diabet secundar

Diabetul secundar este putin frecvent si apare in caz de afecţiuni pancreatice, endocrine, hepatice sau cand se face / se recomanda exces (abuz) medicamente asa cum sunt antiinflamatoarele cortizonice, betablocantele sau diureticele tiazidice etc

info Tipuri de diabet

Tipuri de diabet a fost publicat de Andreea la 15:13, in pentru Diabet si diabetici -> / / / / / si a primit 0 comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu